LAW.MD

Contribuie la dezvoltarea unui spaţiu liber de norme mioritice!

Hai cu liftul!


Sursa: allmoldova.md


Tu cât plăteşti pentru utilizarea ascensorului?! Dacă îţi spun că achiţi circa „x” m2 de spaţiu locuibil, desigur că mă vei întreba: „Ce are coada vacii cu ştampila primăriei?!” Păi conform logicii longevivului guvern Tarlev o legătură cauzală dintre aceste două entităţi totuşi există.

În îndepărtatul an 2006, mai obscur, mai puţin public şi mult prea dubios, cei de la Guvern au modificat procedura de încasare a plăţilor pentru consumul de energie electrică, înregistrat la utilizarea liftului din blocurile locative multietajate.[1] Astfel, conform legislaţiei actuale plata pentru ascensor se calculează în baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat între furnizor şi gestionarul fondului locativ, luându-se ca metodă de calcul raportul de proporţionalitate dintre numărul de persoane din bloc şi consumul de energie electrică înregistrat per total. E şi normal să fie aşa! Lipsa contractului, însă, schimbă radical accentele algebrice şi presupune pentru cel ce se plimbă cu liftul o obligaţie de plată, determinată în baza cotei deţinute din suprafaţa totală (în metri pătraţi) a locuinţelor (încăperilor) ce îi aparţin persoanei în baza datelor prezentate de gestionarul fondului de locuinţe. Altfel spus, achiţi în dependenţă de aria apartamentului în care locuieşti sau locuiţi, indiferent de numărul de persoane.

Am certitudinea că orice persoană care ar citi rândurile actului normativ la care fac referire ar replica un sentiment de indignare, cel puţin de pe poziţia unei acute nedumeriri vizavi de faptul că lipsa unei hârtii semnate cu alde barosanii de la Union Fenosa îi face inegali faţă de titularii de fiţuică parafată. Neîndoielnic, acest sentiment are dreptul la existenţă şi chiar îşi are explicaţia sa juridică. Or, cu siguranţă fiecare specialist din domeniul dreptului va confirma că faptul lipsei unui act semnat între furnizorul de energie electrică şi utilizatorul de ascensor nu presupune şi lipsa unor raporturi contractuale între aceştia. Existenţa acestora este conturată de însăşi succesiunea actelor orientate spre executarea unui autentic contract. Cu alte cuvinte furnizarea energiei electrice pentru funcţionarea liftului, fiind acoperită de contraprestaţia plăţii consumatorului, constituie o probă suficientă a faptului existenţei unui contract nescris între părţi. Iar raportul juridic dintre acestea trebuie să fie supus aceloraşi reguli ca şi în cazul celor ce nu au făcut nimic în plus decât să semneze o blanchetă standard, ditamai numită contract scris.

Sentimentul tău de indignare, dragă cititor, ar putea să crească şi mai mult odată ce îţi zic că însăşi încăperea denumită ascensor nu este decât un bun accesoriu blocului în care locuieşti şi asupra căruia de rând cu toţi locatarii deţii un drept de proprietate forţat şi perpetuu. Or, drepturile tale de coproprietar trebuie să fie egale în conţinut cu cele ale oricărui alt vecin, inclusiv şi cel ce are dosit în sertarul întunecos un soi de act juridic denumit contract. Astfel, în limita în care folosinţa liftului în mod cert descrie acelaşi cumul de acţiuni pentru fiecare dintre cetăţeni (apăsare de buton, urcare şi, incredibil, coborâre), atunci nu înţeleg care totuşi e temeiul logic ce a stat la baza diferenţierii vecinilor în dependenţă de existenţa sau inexistenţa contractului semnat.

Matematic vorbind în raportul „furnizor de energie electrică – lift – consumator” nu participă decât două variabile – numărul de locatari înscrişi în bloc şi volumul de energie electrică consumat (preţul căruia e evaluat după tariful curent), precum şi o constantă – LIFTUL! Înscrisul despre contract nu este un element determinant pentru a decide în sensul diferenţierii tale de alţi locatari. Iar metrii pătraţi ai apartamentului ce îţi aparţine chiar nu vor fi plimbaţi niciodată cu ascensorul pentru a considera că plata pentru lift e cumva legată de ei.


[1] Regulamentul cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă // Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19.02.2002.

Reclame

2 răspunsuri la „Hai cu liftul!

  1. Pingback:Hai cu liftu’! | Bot Alexandru

  2. Lili 8 Februarie 2015 la 13:34

    Buna ziua! Dar ce plimb apartamentul cu liftul?! Daca in 2 camere stau 8 persoane care folosesc liftul si in unul cu 3 camere 2 de ce sa plateasca cel cu spatiul mai mare mai mult?!! E ilogic! Sa se mai lumineze si astia de la asociatii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: