LAW.MD

Contribuie la dezvoltarea unui spaţiu liber de norme mioritice!

MUTILAREA LEGII 87…


ÎNAINTE ERA MAI BINE!

kovrik-vendetta-maska-8_item32064_pad_white_250[1]Anul 2011 a marcat profund sistemul de drept al Republicii Moldova, reformele iniţiate au generat parcă un nou suflu legislativ, o speranţă că viitorul va fi mai corect ca prezentul şi trecutul… Şi totul s-a dus naibii lovindu-se ca nuca de perete! Un pas înainte şi doi înapoi ar zice analiştii… Pe dracu e o mişcare stabilă înainte, deoarece, vorba ceea, ÎNAINTE ERA MAI BINE! Or, anume raţiunea retrogradării a stat la baza logicii legislatorului reformator (AIE 2), atunci când a tăiat din propriul elan.

Vorbind la un nivel mai detailat e cazul să facem o retrospectivă în istoria reformelor judiciare. Astfel, la data de 21 aprilie 2011, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 87 privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti. Aşa cum ne sugerează titlul legii, Parlamentul a decis să creeze un mecanism prin care statul să fie sancţionat pentru lenea funcţionarilor săi, incapabili să asigure o judecare şi/sau o executare promptă pe marginea pricinilor. Greutatea reprezentării statului în asemenea dosare a căzut pe umerii contabilităţii etatice – Ministerul Finanţelor. Omiţând raţiunile pentru care statul a încredinţat propriilor sămădăi să gestioneze dosare judiciare, trebuie să apreciem efortul legislatorului care concomitent cu adoptarea legii 87 a decis şi modificarea Codului de Procedură Civilă (CPC), în sensul completării art. 358 alin. (3) cu prevederea că nu pot fi atacate cu apel hotărârile pronunţate în primă instanţă de judecătoriile de drept comun în pricinile care apar în legătură cu încălcarea dreptului la executarea în termen rezonabil a documentelor executorii şi cu repararea prejudiciului cauzat prin această încălcare. Respectiv, ultimul nivel de jurisdicţie pentru aceste dosare era forul format din colegii dlui Pleşca Ion – Curtea de Apel Chişinău.

Şirul îmbunătăţirilor de fapt nu s-a epuizat prin modificarea art. 358 CPC, ci a fost suplinit şi prin introducerea alin. (11) în textul art. 417 CPC. Astfel, recunosc, am considerat că în coridoarele Ministerului Justiţiei sau altei autorităţi stă un geniu al scrisului juridic, deoarece novaţia acestui aliniat a constat în interdicţia rejudecării cauzelor referitoare la încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti.

Pe cale de consecinţă,  din combinaţia Legilor 87 şi 88 din 21.04.2011, a rezultat o autentică reformă a sistemului judiciar, o reformă ce nu şi-a propus doar reducerea pretenţiilor înaintate la CEDO, ci a stabilit cert posibilitatea sancţionării statului la nivel naţional, soluţionarea eficientă şi rapidă a situaţiilor de încălcare a termenului rezonabil. Şi pe bune trebuie să apreciem că „ALIANSU” şi-a demonstrat intenţia de a face loc pentru dreptate în Moldova.

Totuşi, reformele în Moldova trec ca apa chioară peste pietrele prostiei. Or, inovaţiile art. 358 alin. (3) şi art. 417 alin. (11) CPC, au plecat englezeşte din procesul civil: repede şi neobservat. Moartea reformei, pe cât de straniu ar suna a fost realizată sub egida unei noi modificări de amploare a Codului de Procedură Civilă, care se pretinde că va face din justiţia naţională o bomboană… O fi plină cu lichior sau cognac această bomboană, dacă cineva se îmbată cu ideea că hotărârile nemotivate şi interdicţia prezentării de probe după şedinţa preliminară poate duce la consolidarea dreptăţii… În fine subiectul abordat se referă la mutilarea Legii 87, celelalte perle le comentăm la desert!

Ei bine la data de 5 iulie 2012, acelaşi Parlament reformator, adoptă Legea nr. 155, care odată cu venirea iernii – 1 decembrie 2012, a realizat abrogarea totală a art. 358 alin. (3) şi 417 CPC. În efect, Ziua României sau Ziua combaterii SIDA  (în dependenţă cine şi de ce suferă!), ne-a aruncat iarăşi cu un an în urmă, deoarece acum cauzele referitoare la încălcarea termenului rezonabil au trei ierarhii de judecare (prima instanţă, apelul şi recursul) şi, incredibil, a fost admisă rejudecarea pricinilor menţionate… Dacă totuşi a fost reanimată practica rejudecării, intervin şi eu cu o întrebare poate stupidă, dar vorba ceea prostia generează mai multe întrebări decât poate da răspunsuri un înţelept… Deci: „Ce mă împiedică pe mine ca, la dispunerea rejudecării, să înaintez o acţiune de repare a prejudiciului generat prin tergiversarea examinării cauzei referitoare la încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti?!” Sună aberant, aşa-i?! Dincolo de o vădită lipsă de logică, trebuie să ne conformăm ideii că ipoteza enunţată are dreptul la existenţă… Altfel spus statul şi-a creat propriul cerc vicios în care riscă să plătească despăgubiri atât pentru încălcarea termenului rezonabil de judecare a pricinii sau de executare a hotărârii, cât şi pentru zădărnicirea examinării acestor cauze speciale.

Dincolo de aspectul pecuniar al dilemei, era să uit concluzia pentru care am şi decis să redactez acest articol… Şi iertată să-mi fie referirea la clasici, dar cui în Petrea Marinescu îi trebuie aşa soi de reformă când exercitarea dreptului la o justiţie eficientă poate genera şi mai mari prejudicii decât cele reclamate iniţial!

Reclame

2 răspunsuri la „MUTILAREA LEGII 87…

  1. Tamara 21 Decembrie 2012 la 09:02

    Multa vorba goala. Concretica, va rog, cum spunea cineva.

    • Alexandru BOT 21 Decembrie 2012 la 09:13

      deci evidentierea caracterul nociv al modificarilor e vorba goala… Tamara, concluziile pe care le-am generat pentru mine deriva din propria practica avocatiala… Daca aveti sa impartasiti ceva „concretica”, care ar depasi „vorba mea goala” sunt ochi si urechi 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: